Problemlösarnötter och persiska shoppingtips

Inför firandet av Chaharshanbe suri och Newroz dyker det upp extra fin ajil i butikerna. Ajil är farsi för nötblandning och i helgen inhandlades en söt och en salt. Den söta och helt makalösa köptes på Nassims livs och innehöll nötter och torkad frukt: mullbär, dadlar, gröna russin, fikon, valnötter, kikärter, pistaschnötter, cashewnötter och noghl (dragerade mandlar, dels hela och dels flisor med smak av jasmin). Den salta ajilen innehöll rostade salta mandlar, kikärter, pistaschnötter (med saffran), hasselnötter, röda vattenmelonfrön och squashfrön.

Det sägs att en särskild ajil reder ut svårigheter och på sätt och vis försvinner bekymren när man träffas, pratar och firar. Att sitta och skala och plocka med godsakerna är rogivande, nyttigt är det också.

Runt Newroz är bästa tiden för att hitta många sorter av härliga färska nötter, ajil, kakor och andra sötsaker från Iran. I Malmö finns störst sortiment på Nassim livs, Tehran Supermarket och Nansis bageri, alla vid Möllevångstorget. Är det någon som har tips på inköpsställen runtom i Sverige? Här kommer en liten lista på affärer i Stockholm som har iranska varor och ingredienser för persisk matlagning:

Kista Grossen
Torsnäsgatan 4-6, Kista

J&D Saluhall
Rinkebysvängen 57-61, Rinkeby

Mahan Livs
Mjölbyplan 3, Rinkeby

Matklippet
Frihetsvägen 10, Järfälla

10 kommentarer

 1. Eric skrev:

  Gud va bra Sofia! Och snyggt, snygg blog.

 2. Åh, vad bra! Vi kommer att nåååågon gån i framtiden sammanställa en lien shoppingguide över Sverige. Men det tar nog lite tid…

 3. Sofia skrev:

  Eric: Tack! *ler stort för mig själv*
  Hela Taffel är snyggt men det har jag inte bidragit till, Tittis fina loggor gör mycket också.

  Lisa: Jag börjar lite smått (Malmödelen är större) så kan man knyta ihop trådarna någon gång när det blir…

 4. Jag har förstås en del fina shoppingtips från Göteborg! Tyvärr har jag ännu inte hittat någon affär med bra persiskt sortiment, men jag ska fråga mina grannar som är från Iran, de kan nog veta.

 5. Sofia skrev:

  Översättarhelena: Härligt, alla blir nog glada för tips!
  Jag bodde i Göteborg i fem år, få se nu… Jag cyklade ut till partihallarna, handlade på Simmos lågpris på Friskväderstorget och så fanns det en butik med mycket nötter och dadlar någonstans i Linnéstan. Indian Food House vid Backaplan var nog ändå grymmast.

 6. Tack för tipsen! Simmos har jag helt missat, det måste jag kolla in. Nu har jag pratat med min iranska granne också. Hon handlar på Orienthuset, där jag har varit massor av gånger men helt missat det persiska sortimentet, delvis på grund av att de svenska översättningarna på förpackningarna (hon visade mig sina påsar med sabzi och en massa annat) är så konstiga. Hon lovade mig dessutom en privatlektion i persisk matlagning!

 7. hannah skrev:

  åh! nu ska jag ut och handla persiskt och indiskt i göteborg, just hemkommen från indien, och glömde naturligtvis köpa hem en massa saker jag tänkt på… ö-helena, efter din matlagningskurs kanske du kan blogga om den så jag också får lära mig?

 8. Översättarhelena: Just ja, Orienthuset, de har stort sortiment men bil är bra om man ska ta sig dit. http://www.goteborgsorienthus.se/

  Tyvärr är översättningarna ofta dåliga, riktigt jobbigt när kryddor inte stämmer eller när saker innehåller nötter. Wow, privatlektion, grattis! Jag säger som Hannah, vill gärna läsa om det på bloggen!

  Hannah: Var i Indien och vilket är bästa/sämsta matminnet? Indian Food House är ju inte Indien men ändå…

 9. [...] det men jag gillar att göra det. Så jag vilar en stund med en kopp te, käkar granatäpple och nötter i visshet om att ljusare tider stundar. Bloggat av Sofia Gustafson klockan 23.46 | trackback [...]

 10. [...] och massvis med sötsaker i butikerna kring Möllevångstorget. Passa på att införskaffa de fina nötblandningarna som finns nu, eller köp mandlar med salta skal och iranska gröna russin. Utsökt. Bloggat av [...]

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons