Indiskt för insnöade: Linsgryta med curryblad och kokosmjölk

I utkanten av Södra Innerstaden, där jag bor numera, blir gatorna aldrig skottade och snön som legat kvar de senaste veckorna blir som kvicksand under cykelhjulen. Jag älskar friheten med cykeln och slipper helst att trängas på bussen. Det betyder att färden till och från jobbet vid Dockan blir en kamp. Trots motvinden är det värt det när man når hamnen och havet öppnar upp sig. Där guppar viggar och sothöns, förut inklämda bland isflaken innan de smälte bort under helgen.

Den vita vinterns kyla och motståndsbjudande snö gör mig ännu mer hungrig men när det är tio minus har torget inte lika mycket att bjuda på som vanligt. Då är indiska soppor och grytor räddningen. När man är insnöad är det bra att ha förråden fyllda med linser, kryddor och chili att hetta upp sig med, lite lök och en och annan grönsak har man oftast hemma. Curryblad tillför en smaksensation som jag har svårt att sätta ord på och är den ingrediens som är svårast att finna. Men på fredagar på Indo Pak (Ystadsvägen 10 i Malmö) finns det ofta, passa på att köpa grön chili om de har hemma. Har du fått tag på curryblad kan du frysa in de som blir över.

Linsgryta med curryblad och kokosmjölk

Receptmakare: sofia gustafson

Portioner: 4

Tid: 40 minuter

Byt gärna ut en del av de skalade linserna mot sådana med skal. Jag gillar den jordiga smaken som också urad dal bidrar med. Servera med basmatiris och naan eller annat gott bröd.

  • 2 ½ dl skalade delade linser, t ex röda linser eller chana dal
  • 2-3 msk ghee, smör eller olja
  • 1 tsk svarta senapsfrön
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk urad dal chilka, delade svarta mungbönor
  • 6 curryblad
  • 1 hackad lök
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 1 hackad grön chili
  • 1 krm hing
  • ¼ tsk gurkmeja
  • 1 ¼ dl kokosmjölk
  • salt
  • grovhackad färsk koriander
  1. Skölj linserna och koka dem tills de är mjuka, hur lång tid det tar brukar stå på förpackningen.
  2. Under tiden linserna kokar gör du kryddoljan. Hetta upp ghee, smör eller olja tillsammans med senapsfrön, spiskummin och urad dal tills fröna knäpper och urad dalen är gyllenbrun.
  3. Lägg ner currybladen i den heta oljan.
  4. Sänk värmen, lägg i löken och stek tills den är mjuk och genomskinlig.
  5. Lägg i vitlöken, ingefäran, och chilin. Stek i några minuter.
  6. Tillsätt hing och gurkmeja och fräs i en halv minut.
  7. Blanda kryddoljan med linserna, späd med vatten till önskad konsistens och smaka av med salt. Koka sakta ihop i cirka 10 min.
  8. Rör ner kokosmjölken och värm försiktigt.
  9. Strö över färsk koriander vid bordet.

5 kommentarer

  1. Anna B skrev:

    Vilken bra idé med lite indisk värme mitt i smällkalla vintern. Tur att Malmö är så platt ändå ;-)

  2. Katja skrev:

    Ååh vad gott! Jag fuskar gärna med Pataks kryddpastor när jag har bråttom.

  3. Anna: Just baljväxter i indisk tappning blir jag sugen på vintertid.
    Malmö är mycket behagligare än backiga Göteborg, där det dessutom finns livsfarliga spårvagnsspår. Har testat dem om man säger så…

    Katja: Javisst och även vissa torra kryddblandningar funkar bra. Just den här rätten är det ändå inte så mycket kryddor i. Linserna får huvudrollen.

  4. Annika skrev:

    Åh, nu fick jag inspiration. Försöker köra min egebn variant på Meatless MOnday, som jag lite klämkäckt kallar för Veckans vego. Tack för detta!

  5. Sofia skrev:

    Kul! Jag kan avslöja att det vankas mer indiskt vego…

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons