Surtorn och zereshk: Berberis vulgaris

Hade jag inte lärarstudier att ägna lördagen åt hade jag gärna försökt att reda ut begreppen kring zereshk, som de torkade berberisbären heter på persiska och det är från Iran bären som når svenska butiker kommer. I kväll har jag bara en sak att säga: Ät rätt sort, Berberis vulgaris, och njut när ansiktet förvrids av de sura bären! Diskutera gärna vidare bland kommentarerna och dela gärna med er av era bästa recept med zereshk. Just nu är min favorit en ledig linsrätt men annars finns persiska recept med zereshk i arkivet.

13 kommentarer

  1. Eric skrev:

    Intressant med zereshk! Det vill jag testa.

  2. Peter Jägerbro skrev:

    Jag har aldrig tittat efter vild berberis, men från och med nu blir det andra bullar.

  3. Örjan skrev:

    Vild berberis har varit ”perona non grata” i den svenska floran.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Berberis
    Nu alltså ej längre pga nya växtsorter som ”klarar” svartrosten.

  4. Just ja, Örjan. Peter, kanske dags för en botanisk resa till Iran? Jag kör på bekväm shopping i stället.

  5. Inger skrev:

    Jag har hittat vild berberis. Tänkte plocka men hann inte. Björnbären var för många.

  6. Sofia skrev:

    Dubbel lycka!

  7. Solveg skrev:

    Jag tycker det är så synd att du skriver så himla sällan och jag tycker att det är så himla fint när du väl gör det. Hoppas på mer av dig och din blogg i sommar!

  8. Sofia skrev:

    Tack Solveg, vad rart! Jag hoppas också på sommarbloggning. Jag har en massa frön till inlägg.

  9. Anna B skrev:

    Ser också fram mot din sommarbloggning, Sofia!

  10. Någon som kan reda ut begreppen kring Zereshk, Berberis och förgiftningssymptom? Som barn fick jag lära mig att Berberis är giftigt men nu stoppar jag glatt Zereshk i maten och ger mina barn. Förvirrande!

  11. Tack, Anna! I sommar behöver jag bara plugga, inte jobba men förhoppningsvis blogga.

    Hanna, berberisbär är ofarliga. Vill man vara säker på att bären är goda också så tycker jag att man ska hålla sig till de torkade bären som säljs som zereshk.

  12. Samina skrev:

    Annars är saft rätt gott! 2 hg bär, 2 l vatten, 2 msk salt. Koka ihop allt och låt det kallna i kylskåpet minst 24 h. Perfekt med is varma sommardagar!

  13. Just det! Fruktläder kan man också göra men det är lättare att köpa: http://exkursioner.taffel.se/taffel/2010/05/05/lavashak-fruktlader-for-en-handelserik-kvall-i-bon-temps/

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons