I en matnörds bagage

Redan som barn önskade jag mig godsaker av tillresande gäster från olika delar av världen – elektronikprylar, vem bryr sig? Mamma och pappa var alltid tålmodiga och uppmuntrande så jag fick oftast ta med mig något av det goda och spännande hem för vart jag än reser så finns det något där som jag absolut vill fortsätta njuta av lite till, för separationsångest har jag alltid haft. Vi reste mest i Sverige men granola bars och Fruit roll-ups, sådant som höll bra, fick jag med mig hem från Los Angeles. Numera härjar jag fritt på egna resor. Jag menar, det är ju jag som håller i plånboken och kånkar väskan. Ingen ska lägga sig i vad jag fraktar hem:

 • Vita persikor, på tåg från Pays Basque. Mitt sextonåriga jag ville bjuda familjen på de bleka underverken.
 • Färska fikon och chèvre från Torrevieja, ett kilo av varje.
 • Isört från Paris.
 • Tre sorters kvarg, klotbasilika och ett kilo surkörsbär, med tåg från Oldenburg.
 • Vattenkrasse från Amsterdam.

Det var några lyckade projekt från min sida, för det är ändå fler framgångsrika frakter än katastofala. En minnesvärd är när jag på Heathrow klagade över hur engelska heltäckningsmattor sticker tills jag kom på att det var vinägerflaskan i min ryggsäck som läckte.

Kan vi inte få höra om era lyckosamma smakpackningar eller fasansfulla upptäckter när väskan öppnades? Är du också en sådan som planerar resan efter vad som är i säsong och får darr i benen när du närmar dig matmarknader? Inte är jag väl ensam om att tycka att det som pirrar mest i magen, när du vaknar på morgonen, är tanken på att få åka till stormarknaden?

33 kommentarer

 1. Örjan skrev:

  Tagit med buntar av färska örtkryddor från utomusmarknaden i Amsterdam.
  Albert Kyup Straat om jag minns rätt
  Amsterdams Möllevångtorg?
  OK -för mycket krimskarams förutom maten, men ändå.

 2. Just det, Albert Cuypmarkt, lång marknad som har mycket krimskrams men också sötsaker från Surinam och mycket fina grönsaker och frukter. Avancerade fiskstånd också. Har jag möjlighet så reser jag med en liten kylväska, t ex på tåg. Underlättar för färska örtkryddor, sådana kan man ju bara inte låta bli ibland.

 3. Peter Jägerbro skrev:

  Jag kommer bara att tänka på allt jag släpat hem från resor som fortfarande väntar på att användas. Bläckfisk…tryffel…svamp…

 4. Jag vet! Men du har i alla fall shoppat smart, jag fortsätter envetet med färskvaror.

 5. En gång övervägde jag att ta med en pekinganka hem…jag räknade på flygtider, bakterietillväxt…

 6. Nu snackar vi! Kom nu att tänka på när vi var på möbelmässan i Milano och kunde frakta parmesan bland möblerna.

 7. Stina Wirfelt skrev:

  Min farmor skulle skicka hemmagjord ostkaka och klarbärssylt till längtande släktingar i Frankrike. Planen var att en fransk praktikant skulle leverera delikatesserna till släktingarna som skulle möta upp på flygplatsen. Resväskan hade öppnats av tullen och någon tullare fick sig ett skrovmål eftersom inget spår av varken ostkaka eller klarbärssylt fanns i väskan.

 8. Vilken historia! Så snopet bara, att bli utan hemgjord ostkaka, med klarbärssylt dessutom. Jag vet inte om jag skulle klara av att unna tullarna.

 9. sofia skrev:

  För min del har det övervägande varit ostar jag släpat på. Ifrån frankrike, spanien och italien med de mest varierande dofterna runt mig… En resa är inte riktigt komplett om man inte lyckas få med sig några matvaror hem ;-)

 10. Sofia skrev:

  Mm, precis och ostarna går inte att låta bli. Tyvärr brukar jag fega ur när det gäller lukt. Gamla bussresor gör sig påminda.

 11. Malin skrev:

  En gång för några år sedan var jag i Barcelona omedelbart innan min födelsedag, och hade turen att bo med litet kylskåp. Jag handlade och fraktade med mig massor av mat och ingredienser hem till födelsedagsmiddag för tiotalet gäster (med katalanskt tema). Manchego-ost, lomo, torkad korv, kallrökt skivad torsk(!)… ihopbuntat i resväskan med ett par isolerande klädbylten om höll det sig utmärkt. Vacuumpack är bra grejer.

 12. Sofia skrev:

  Wow, till en hel bjudning. Dina hållbarhetsråd borde man ju kunna lita på också!

 13. matochtjat skrev:

  På tisdag ämnar jag ta hem mangostan, rambutan, longan, små bananer och fyra sorters torkade svampar från thailand i mitt bagage. Har köpt plastlådor för frukten, så hoppas på att det inte blir allt för mycket mos. För visst måste man få ta med sig sådant genom tullen in i Sverige? Något annat ni föreslår att ta med från thailand? =)

 14. Sofia skrev:

  Härligt att förlänga semestern lite på hemmaplan när man tar med sig smakerna. I Thailand har jag aldrig varit och jag känner inte till några svenska tullregler om frukt, men till USA t ex är det stopp.

 15. Kan bara tipsa om att inte posta kryddor och konserver från Mexiko, jag blev av med hela lådan i vintras efter att den fastnat i tullen.
  Efter två månader fick jag tillbaka böckerna som också fanns i paketet.

  Matochtjat: Låt bli durianen ;)

 16. Rowi skrev:

  Jag kom hem nyligen från en riktigt varm New York och min resväska såg ut som en mini-livsmedelbutik av den exotiska varianten: fryst cocosvatten (i tetrabrik) inlindad i smutstvätt, färska long beans, ett par buntar av färsk citronverbena (köpt på Union Squares Greenmarket), ett par kilo nybakade bagels, chicharones (pork cracklings), saltade plantain (en banan sort) chips, mesquite kryddor och köksprylar. Alla klarade sig förutom citronverbena som blev olyckligt bruna.

 17. Sofia skrev:

  Anna: Urtrist. Det är ju inte varje dag man åker till Mexiko heller.

  Rowi: Vilka goda grejer. Nu kom jag på att jag hade med mig en hel kasse bagels hem från New York. Ljuvlig att starta dagen med kanelrussinbagel. Och bra köksredskap kan man fynda i New York. Jag hade faktiskt tänkt att skriva ett inlägg om det.

 18. Rowi skrev:

  Jag älskar bagels! Men lustigt nog det är bara i New York jag hittar bagels, ok det kanske finns i andra städer i USA men i Europa, var hittar man riktiga, härligt sega bagels?
  Om man ändå är i NY och har en dag för att shoppa och älskar köksprylar så ska man åka till Tanger Outlet på Long Island. Williams-Sonoma har en egen byggnad där.

 19. Sofia skrev:

  Tack för tips. Angående bagels kan det till och med vara svårt att hitta bra sådana även i New York. Jag har bakat egna men proceduren är omständlig och kanske ligger svaret till bagelbristen däri.

 20. Anna skrev:

  Förra sommaren bilade vi genom Europa och Italien. Jag kom hem med 42 flaskor Chianti 5 parmesanostar, lufttorkade korvar, 5 flaskor balsamico och eh..massor av pasta =)
  I Schweiz stannade vi på Lindt fabriken och fyllde 3 kylväskor med Lindtchoklad..hysteriskt men underbart gott =)

 21. Sofia skrev:

  Härligt! Shoppa utan gränser. Blev det fest sedan?

 22. Anna skrev:

  Japp jag hade en middag där jag försökte återskapa de maträtter jag hade ätit i Italien. Jag höll även en balsamico provning och flera flaskor vin korkades upp såklart=) Många presenter blev det såklart, det är så härligt att se vänners och familjens glädje över en bit parmesan eller en flaska vin.

 23. Sofia skrev:

  Det var generöst. Respekt til dig!

 24. Annika skrev:

  Jag släpade som sexttonåring hem en tung resväska med (då för tiden) exotiska krydblandningar och baljvätxter från Provence. Samt en hel gren från ett lagerträd, avbruten samma morgon som jag reste. de lagerbladen är än i dag de godaste jag stött på.

 25. Sofia skrev:

  Vad fint. Att utforska världen av smaker själv och de tidiga upptäckterna är fastetsade i minnet. Det nästan bortglömda väcks till liv av andras berättelser.

 26. matochtjat skrev:

  Ville bara rapportera tillbaka att frukten och maten kom med hem, även om mangostanen gäckade mig ända till precis innan jag boardade planet och jag fick köpa ett kilo överprissatta mangostan som var fulla av små myror i sista lilla butiken innan gaten.

  Ska försöka glädja så många som möjligt med mina tre kilo frukt!

 27. Sofia skrev:

  Hoppas att myrorna inte var i frukterna?! Bra jobbat ändå, mangostan är ljuvligt gott.

 28. Emma S skrev:

  Bodde i en liten stuga på en av kanarieöarna över en jul, utanför dörren stod ett fantastiskt träd fullt av mogna stjärnfrukter, ett carambolträd! Varje morgon kom någon ur personalen och städade bort de fallna frukterna från gångvägen nedanför trädet genom att sopa ut dem i gräsmattan. Ve och fasa! Sådana fantastiska frukter som gick till spillo. Vi åt av dem varje dag, som jos, smörgåspålägg, ja allt vi kunde komma på att använda dem till. De var fantastiska, har ingenting med våra ”svenska” stjärnfrukter att göra som bäst passar som drinkglasgarnering. Tog en tur till närmsta mataffär bara för att köpa socker och några glasburkar (som en bonus innehöll de goda oliver också som vi fick äta upp på plats) och sedan kokade jag en stor kastrull marmelad! Tog med både marmeladburkarna och några färska frukter i en äggkartong i resväskan.

 29. Sofia skrev:

  Oj, stjärnfrukter direkt i från trädet – det skulle jag vilja smaka. Jag är mycket förtjust i krispigheten men smaken är ofta inte särskilt stor på frukterna som finns till salu i Sverige. Går marmeladen att jämföra med någon annan sort?

 30. Emma S skrev:

  Njae, nu var det ett par år sedan jag åt den. Men nej, jag skulle nog vilja påstå att den hade en väldigt egen smak. Ganska syrlig, och väldigt fruktig (ja, jag hör, det var inte så eget kanske…). De färska frukterna hade en viss beska också, liksom lite kärva, vill jag minnas, men det dämpades i marmeladen som gav en mer krämig känsla.

 31. Sofia skrev:

  Låter angenämt. Suktar.

 32. orkar inte berätta om det tragiska tillfälle jag beslöt mig för att packa en stor burk dadelsirap. Men ni kan säkert föreställa er.

 33. Sofia skrev:

  Kära nån.

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons