Skördetid och skolstart: Vaxbönor med gul tomatsås och färskost

Tomater, hallon, Victoria-plommon, vaxbönor och gula skärbönor.

Det är läge för snabba rätter med grönsakernas skönhet och smak i centrum för jag har inte tid med plommonmarmeladkokning och gurkinläggning när det kommer en gymnasiereform med ny skollag, två nya program på skolan, nya kurser att undervisa i och ett nytt betygssystem. Hur förväntansfull jag än är över allt det nya och hur glad jag än blir av att återse gamla elever så grämer det en grönsaksälskare att skolstarten ligger helt fel i förhållande till skördekalendern.

Vaxbönor med gul tomatsås och färskost

I Spanien finns de ljuvligaste färska ostar av ko- och getmjölk. I brist på sådan kan osten i receptet möjligen ersättas med mozzarella eller annan färskost som är fast i konsistensen.

Receptmakare: sofia gustafson

Portioner: 2

Tid: minst 40 minuter

 • 1/2 kg gula tomater
 • 50 g smör
 • salt
 • 200 g vaxbönor
 • fast färskost, gärna av get, kan ersättas med mozzarella
 1. Skär stora tomater i bitar och halvera små körsbärstomater.
 2. Lägg tomater och smör i en kastrull, salta och värm upp varligt. Puttra sedan i en timme, åtminstone i en halvtimme. Rör om då och då.
 3. Koka vaxbönorna mjuka i lättsaltat vatten.
 4. Skär osten i bitar.
 5. Blanda tomatsås, bönor och ost precis innan servering.

7 kommentarer

 1. Ha! jag har också ett superminimalistiskt tomatrecept. det kommer i morgon. Om jag orkar. Kram

 2. Sofia skrev:

  Kom an! (^_^) Kram

 3. Therese skrev:

  Åh, hallonen på bilden ser helt perfekta ut, som små rubiner! Receptet känns väldigt starta-skolan-vänligt, känner hur energin rinner iväg bara man tänker på det!

 4. Sofia skrev:

  Ja visst är de vackra! I dessa tider får maten gärna vara snabb och vacker, en näve hallon till mellanmål är inte fy skam heller. På lördag ska jag spana efter skånska hallon på Bondens egen marknad i Malmö, de jag köpte förra året var helt sagolika.

 5. Lisa skrev:

  Hmm, jag tänker nog kobinera ditt och mitt recept i veckan. Sverige saknar tyvärr färskosttraditioner så det får bli något slag mozzarella i.

 6. Sofia skrev:

  Det ska jag också! Men det här med färskosttraditioner. Om vi ändå hade mer av det i Sverige. Man behöver bara resa några mil till Tyskland, Holland eller vidare söderut för att finna färskost av olika sorters mjölk och i alla möjliga former.

 7. Sheba skrev:

  Ja visst är de vackra! I dessa tider får maten gärna vara snabb och vacker, en näve hallon till mellanmål är inte fy skam heller. På lördag ska jag spana efter skånska hallon på Bondens egen marknad i Malmö, de jag köpte förra året var helt sagolika.
  +1

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons