Istället för vilt: Tofu med purjolök

Oktober med olika sorters pumpa, äpplen, päron, purjolök, jordärtskockor, broccoli och blekselleri.

Tofu med purjolök

Receptmakare: Sofia gustafson

Portioner: 2

Tid: 30 minuter + eventuell marinering

När min kille steker fasan till middag steker jag tofu. Svartvinbärssåsen till fasanen fungerar också bra till tofun men fantastiskt smakar det med den gräddbräserade rosenkålen till. Den allra godaste tofun köper du i lösvikt i någon av de asiatiska affärerna runt Möllevångstorget. Den finaste purjolöken säljes i knippen på torget.

  • 300 g tofu
  • 1 purjolök
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk rostad sesamolja
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • smör till stekning
  1. Skär tofun i skivor, gärna en och en halv centimeter tjocka.
  2. Halvera purjolöken på längden, skär i bitar, ungefär fem centimeter långa. Blanda försiktigt med tofun.
  3. Blanda soja, sesamolja, svartpeppar och socker.
  4. Häll marinaden över tofun och purjolöken. Låt marinera en stund om du har tid.
  5. Häll över allting i en stekpanna, låt marinaden koka in.
  6. När det börjar bli torrt i pannan tillsätter du en klick smör och steker tills tofun fått fin yta.

9 kommentarer

  1. Spännande med tofu!

    Den där svartvinbärssåsen till fasan lät också intressant, kan man få någon hint om vad den kan tänkas innehålla?
    Undrar fröken Dill

  2. Anna B skrev:

    Ja! Blev ruskigt sugen på svartvinbärssås till gräddbräserad rosenkål(poesi). Får vi den med, Sofia?

  3. Svartvinbärssåsen stod min kille för och jag är ganska säker på att han hämtade receptet ur boken Sveriges nya landskapsrätter. Men rosenkålen kan jag lägga upp recept på, rätten är lika ljuvlig som den låter.

  4. Vurm skrev:

    Det är tacksamt med tofu. Möjligheterna är många. Man ska bara tämja de små odjuren först. Det finns en tokenkel fisksoppa där man – innan fisken läggs i – ska köra buljong och tofu slät. Hälften av gångerna går det. Sedan händer det att det blir grynigt och skiktigt, inte helt olikt sur mjölk i konsistensen.

  5. Intressant, undrar om det är mixningen eller temperaturen som spökar, kanske kombinationen? Tofu kan anta många skepnader, det är fantastiskt.

  6. Nyfiken frågade-är det kanel- och vinbärssåsen ur ovan nämnda boken som din kille har gjort?

  7. Jajamen!

  8. Peter Jägerbro skrev:

    Som vanligt finner jag ro i dina foton.

  9. Det gläder mig, Peter. Jag finner också ro, när jag tittar tillbaka på bilderna.

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons