Palak paneer med anariost

Jag orkar inte göra egen paneer. Jag köper cypriotisk anariost i stället. Jag är sugen på palak paneer för det är jag varje vinter. Efter att på nittiotalet ätit rätten vid varje restaurangbesök på indiska eller pakistanska restauranger i västra Londons utkanter är det nu så många år sedan jag provade en bra palak paneer att jag inte minns hur den ska smaka. Kokboken jag ställer mitt hopp till är den kladdigaste jag äger och min inkörsport till att laga indiskt hemma: Quick After-Work Indian Vegetarian Cookbook av Kumud Shah. Boken har ett paneerrecept som jag inspirerats mycket av. Grundreceptet är för mattar paneer med gröna ärter men jag föredrar palak paneer, eller sag paneer, som rätten heter med spenat.

Palak paneer

Receptmakare: Kumud Shah och Sofia gustafson

Portioner: 4

Tid: 1 timme

Spenaten kan bytas ut mot gröna ärter till en mattar paneer.

 • 250 g paneer eller anari skuren i munsbitar
 • 1 tsk bruna senapsfrön
 • 1 tsk hel spiskummin
 • 2 kanelstänger
 • 1 torkad röd chili
 • 3 kryddnejlikor
 • 3 kardemummakapslar, öppna upp en änden
 • 1 gul lök
 • 400 g fryst bladspenat
 • 2 msk ghee eller olja
 • 1 msk finhackad ingefära
 • 2 gröna chilifrukter
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk chilipulver
 • 1 tsk garam masala
 • ½ tsk gurkmeja
 • 4 tsk malen koriander
 • 2 tsk malen spiskummin
 • 1 tsk socker
 • 2 tomater
 • 1 ¾ dl vatten
 • 1 dl grädde
 • hackad färsk koriander
 1. Börja med att samla ihop kryddorna du behöver, de är många. En omgång hela kryddor ska i först och rostas, de malda kryddorna ska i senare.
 2. Hacka löken och tina spenaten.
 3. Hacka ingefäran och vitlöken fint. Kärna ur och hacka de gröna chilifrukterna.
 4. Hetta upp ghee eller olja i en gryta eller stor kastrull och häll i senapsfrön, hel spiskummin, kanelstänger, torkad röd chili, kryddnejlikor och kardemummakapslar. När senapsfröna poppar är kryddoljan klar.
 5. Lägg i löken och stek tills den är gyllene. Tillsätt ingefära, grön chili, vitlök och stek i några minuter.
 6. Tillsätt salt, chilipulver, garam masala, gurkmeja, malen koriander, malen spiskummin och stek en halv minut.
 7. Häll i socker, hackade tomater, paneer eller anari, spenat, vatten och grädde. Sjud i tio minuter.
 8. Rör ner hackad färsk koriander,  servera med ris och naan eller taftoon.

13 kommentarer

 1. Ja, ja, ja! Det här låter bra och kommer precis rätt i tid nu när jag tänker att jag ska börja laga mer indiskt. Känns som att det här är inkörsporten till det! Tusen tack för inspirationen, ska laga ditt recept å det snaraste.

 2. Glad att hjälpa till, det här var min inkörsport till indisk mat. Jag tycker indiskt är helt rätt för säsongen så fler recept kommer.

 3. Lisa skrev:

  Ljuvligt!

 4. Oskar skrev:

  Gott! Har du eller någon annan tips på var man köpa paneer i Stockholm?

 5. Annika skrev:

  Jag lagade mycket indiskt för 15-20 år sedan, i synnerhet under de år då jag var vegetarian. Gjorde även min egen paneer. Nu har jag tråkigt nog helt kommit ifrån det. Ska nog ta och skärpa till mig och pröva några gamla recept – kanske håller de än?

 6. Lovisa skrev:

  Tack för receptet. Jag äter alltid palak paneer när jag äter indiskt. Var i Malmö köper du anari och vilken tycker du är Malmös bästa indiska restaurang?

 7. Sofia skrev:

  Kul att det är fler som uppskattar palak paneer. Vet inte om det är något med kryddorna för man blir lite uppspelt av rätten tycker jag.

  Oskar, jag har köpt fryst paneer på Taj Mahal, kanske det ligger kvar på Kammakargatan?

  Annika, brukar du få till paneeren ordentligt pressad?

  Lovisa, jag tycker inte att Malmös indiska restauranger håller måttet så det var länge sedan jag gav någon av dem chansen. Om någon har tips på någon ny eller förbättrad, tipsa gärna!
  Enligt Larsas hemsida finns anariost på City Gross men jag har köpt det på flera olika affärer runt Möllan. För den som bor i Malmö har Mix Food på Norra Grängesbergsgatan ett stort utbud av ost.

 8. Annika skrev:

  Ja, jag tyckte det brukade gå bra. Hällde av den i en sil täckt med en kökshandduk, som jag sedan kramade åt ordentligt. Den blev fast och fin och gick bra att skära i kuber.
  Lärde mig av en kompis vars föräldrar varit vegetarianer ända sedan deras hippietid i Indien på 70-talet…allt de rörde vid blev till guld. Fantastiskt delikat, vegetarisk indisk mat, och hemlagade chapatibröd!

 9. Lyllos dig med sådana läromästare, kommer receptet på bloggen? En indisk vegetarisk måltid är komplett och fantastisk vardagsmat.

 10. Kul att se ditt palak paneer recept! Jag har också palak paneer på min blogg just nu i min indiska månad!

 11. Sofia skrev:

  Aha, det måste jag kolla in!

 12. water weight…

  Palak paneer med anariost – Exkursioner på Taffel.se…

 13. Paris! Obviously I adore all three of these deliciously inspired places, but Paris ALWAYS gets me. The feathers, the fashion, the fabulousness! What a fine inspiration board.

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons